Housing development in Gent

Belgium
2000

Housing units, administration building & public square pdf
This project, which was developed for an inner-urban property in Ghent, respects both the predefined block perimeter and the historic morphology of its narrow medieval parcel. The various positions, orientations and openings of the courtyard houses result in five different residential typologies. Two floor plan types open out to the newly constructed inner-block residential alley (running parallel to Brouwerstraat), while three variations are turned toward the existing Brouwerstraat. The residential construction benefits from good lighting conditions and carefully articulated visual links, focusing on the privacy of the individual flats. On the south-eastern corner (Brouwerstraat/corner of Ramen), the property is framed by the surrounding urbanscape: an elongated office block of the city’s parking guidance system integrates the entrance to the underground parking. The residential street leads to a small public square, which is confined by small-crowned trees on the north-south Ramen street. This area acts simultaneously as a public square for the surrounding neighbourhood and as a forecourt to the entrance hall of the office building.

 

 

Brief : urban housing
Client : City of Gent
Associate Architect : Diane Heirend
Gross Floor Area : 7.315 sqm (housing, offices, parking)
Budget : 6.200.000 EUR
Project Status : competition
Modelmaking : Lilli Steier
Philippe Schmit architects - 'Housing development in Gent'
Philippe Schmit architects - 'Housing development in Gent'
Philippe Schmit architects - 'Housing development in Gent'